Zalău este reședința județului Sălaj și are 55.924 de locuitori.

Zalău
Imprejurimi

Zalău, Statuia Wesselényi

Google Static Map

Coordonate GPS:
47.17869 N, 23.05628 E

Impozanta statuie de bronz a lui Wesselényi Miklós este amplasată pe un soclu placat cu plăci de marmură albă. Statuia reprezintă o scenă a revoluției de la 1848, în care un țăran își exprimă recunoștința față de baronului Wesselényi, pentru abolirea iobăgiei. Statuia a fost concepută de sculptorul Fadrusz János, turnată la atelierele Beschorner din Újpesti și dezvelită la 18 septembrie 1902.

În acea zi festivă nu s-a gândit nimeni că statuia lui Fadrusz va avea o istorie atât de zbuciumată. După nici 30 de ani statuia începe să fie contestată, iar în 1935 coboâtă de pe soclu și târâtă cu boi până la clădirea penitenciarului. În urma dictatului de la Viena statuia este reamplasată în 1942. După război statuia este declarată inamic de clasă și este înconjurată cu un gard de lemn vopsit în roșu folosit ca suport publicitar. Aici sunt afișate și listele cu chiaburi, dar tot aici apare la un moment dat și imaginea lui Tito, ținând în mână o secure însângerată.

În final statuia și-a recăpătat prestigiul inițial. Acum locuitorii orașului își amintesc împreună de personalitatea lui Wesselényi MIklós, coroanele cu tricolorul românesc și cel maghiar regăsindu-se alături pe postamentul statuii.

Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR
Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR
Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR Statuia Wesselényi, Zalau, Foto: WR

Share Statuia Wesselényi, Zalau

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național