Zalău este reședința județului Sălaj și are 55.924 de locuitori.

Zalău
Imprejurimi

Zalău, Casa Újvárosi

Google Static Map

Coordonate GPS:
47.17914 N, 23.05588 E

În partea de est a centrului orașului Zalău, vis-a-vis de statuia Wesselényi, găsim fosta casa a familiei Újvárosi. Nu se cunoaște data construcției dar în decembrie 1881 casa a fost moștenită de Újvárosi Julianna, care mai târziu, apare în acte ca soția executorului judecătoresc Lőv Szilárd.

În 1942 casa a fost moștenită de Dr.Nyárádi Szilárd, care a donat-o soției Benedek Irén, de la care a fost naționalizată în 1960. Din acest moment casa nu a mai fost locuită, devenind sediul unor instituții. La parterul clădirii a funcționat farmacia Baier care avea în față un termometru Baier, a cărui urmă s-a pierdut în ultimii ani. Azi este centru cultural, care găzduiește Biblioteca și Direcției Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj.

Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila
Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: WR
Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila Zalău, Casa Ujvárosi, Foto: Gáspár Attila

Share Casa Újvárosi, Zalau

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național