Cuzăplac este o localitate în județul Sălaj, cu o populație de 570 locuitori.

Cuzăplac
Imprejurimi

Cuzăplac, Biserica reformată

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.96651 N, 23.19043 E

Nu se cunoaște când a fost construită prima biserică a localității Cuzaplac, dar se știe că a fost mărită cu o parte sprijinită de coloane gotice, și a avut tavan casetat. În 1905 a fost demolată și în locul ei a fost construită actuala biserică. Partea vestică a fost construită în secolul XII-XIII, fiindcă la demolare au fost găsite o cruce de piatră, și trei bucăți de coloană sculptate.

Lângă biserica veche a existat și un turn clopotniță cu două clopote turnate în 1727 și 1741. Acestea au ajuns în turnul nou înalt de 21 m, construit în 1884. Biserica a fost construită în perioada 1905-1906. Orga a fost realizată în 1850. Biserica are în dotare o masă a domnului realizată în 1767, ornată cu lalele roșii pe fondalul albastru. Coroana amvonului ornat cu un pelican cu doi pui, realizat în 1855 este opera preotului de atunci, Jónás Elek. Lângă biserică se mai văd și acum fundațiile coloanelor lăcașului vechi.

Program de vizitare:

Sâmbătă - Duminică, 13.00-19.00

Contact:

Tel. 0040-260-626-356

Răspundem în limbile:

română, maghiară

Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István
Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István
Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István Biserica reformata, Cuzaplac , Foto: Rácz István

Paginile obiectivelor turistice din județul Sălaj au fost realizate cu ajutorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj. Vă mulțumim.

Share Biserica reformata, Cuzaplac (DN1g Tihau-Huedin)

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național