Almașu este o localitate în județul Sălaj, cu o populație de 993 locuitori.

Almașu
Imprejurimi

Almașu

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.94400 N, 23.13101 E

Localitatea Almașul, situată sub Cetatea Almașului se întinde de-a lungul pârâului Almaș. Pe vremuri era un centru benedictin, dar reprezentanții ordinului au fost alungați din mănăstire de Kán László, și în locul lor au fost aduși cei de le ordinul premonstratense, care după ce au consumat averea mănăstirii, au plecat. După năvălirea tătarilor, perioadă în care a fost distrusă și mănăstirea, moșia Almașului a ajuns mai întâi la familia Gergely, apoi la familia Borsa, care a și ridicat probabil cetatea almașului. Fortăreața a influențat viața localității, când aparțineau de rege, când de familii nobiliare. Localitatea a prosperat pe timp de pace și a suferit, a fost ruinat pe timp de război. Ultimul atac al cetății a fost în anul 1658, când a fost ocupată și arsă de tătari, iar locuitorii refugiați în cetate au devenit prizonieri. La începutul secolului XIX familia Csáki își construiește conac în Almașu, la care folosește și pietre aduse de la cetate. Biserica reformată a localității a fost construită în secolul XIII., car cea ortodoxă în 1939.

Almașu, Biserica Reformată, Foto: WR Almașu, Castelul Csaky, Foto: WR
Almașu, Castelul Csaky, Foto: WR Almașu, Biserica ortodoxă, Foto: WR Cetatea Almașului, Foto: Szabó Tibor Cetatea Almașului, Foto: Szabó Tibor Almașu, Castelul Csaky, Foto: WR Almașu, Biserica Reformată, Foto: WR Almașu, Biserica Reformată, Foto: WR Almașu, Castelul Csaky, Foto: WR

Obiective turistice

Cetatea Almașului Castelul Csaky Biserica Reformata Cetatea Almașului, Foto: Szabó Tibor
Almașu, Castelul Csaky, Foto: WR Almasu , Foto: WR Cetatea Almașului, Foto: Szabó Tibor

Paginile obiectivelor turistice din județul Sălaj au fost realizate cu ajutorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj. Vă mulțumim.

Share Almasu (DN1g Tihau-Huedin)

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național