Agrij este o localitate în județul Sălaj, cu o populație de 1041 locuitori.

Agrij
Imprejurimi

Agrij, Biserica greco-catolică, actual ortodoxă

Google Static Map

Coordonate GPS:
47.07004 N, 23.09430 E

Biserica localității Agrij a fost construită de greco-catolici în perioada 1906-1909. Este o biserică de piatră cu turn gotic. În 1910 a fost terminată și pictura în ulei pe pânză, realizată de Ștefan Szeman din Baia Mare.

În interiorul bisericii a fost o placă comemorativă cu persoanele care au ajutat li ridicarea ei. Pe timpul interzicerii religiei greco-catolice biserica a trecut la ortodocși, dar încetul cu încetul și credincioșii. Așadar biserica a intrat în transformare.

Iconostasul greco-catolic a fost scos, picturile originare acoperite. Iconostasul este nou și jumătate din biserică are deja pictură bizantină. Este lăudabilă intenția preotului ortodox, care dorește să construiască o încăpere în care să fie expuse într-un mic muzeu icoanele, obiectele greco-catolice, printre care și placa comemorativă, scoase din biserică.

Contact:

0040-724-581-052

0042-260-658-574

Răspundem în limbile:

română, engleză

Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR
Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR
Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR Agrij, Biserica ortodoxă, Foto: WR

Share Biserica greco-catolica, acum ortodoxa, Agrij (DN1f Zalau-Cluj)

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național