Hodod este o localitate în județul Satu Mare, cu o populație de 887 locuitori.

Hodod
Imprejurimi

Hodod, Biserica reformată

Google Static Map

Coordonate GPS:
47.40194 N, 23.02806 E

Istoria bisericii reformate din Hodod începe înaintea secolului XIII, săpături arheologice din 2006 scoțând la iveală o fereastră în stil romanic. Sub sacristie se află o criptă. Ultimul înmormântat aici a fost Túri Sára, în 1733. Biserica actuală a fost construită în secolul XV.

Ferestrele înguste ale sacristiei și navei ne trimit la perioada casei Arpád. Sacristia este sprijinită în exterior de contraforturi. Tavanul inițial cu arcade a fost înlocuit cu unul plat, decorat cu motive florale. Intrarea vestică are boltă semicirculară, iar cea nordică are una ascuțită. Turnul construit în 1901 a înlocuit unul mai vechi și mai mic. Amvonul din piatră a fost realizat de meșterul Sipos Dávid în 1754. Inscripția și blazonul fac referire la Wesselényi Ferencre și soția Rhédei Zsuzsannára, care l-au comandat. În turn sunt trei clopote din secolul XVII.

Cel mai vechi clopot a fost turnat în 1603, cel mai mic în 1651, iar cel mai mare în 1619. Acesta din urmă a fost adus din cetate. Se vede clar din diferența de nivel că turnul se scufundă, dar este stabil, spre deosebire de partea centrală a navei care se scufundă încontinuu, în ciuda eforturilor repetate de a o stabiliza. Specialiștii stau neputincioși în fața problemei și renovarea a fost întreruptă. Enoriașii au început construcția unei noi biserici pe un teren mult mai stabil.

Contact: 0040-749-035-745

Răspundem în limbile: română, maghiară, engleză

Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR
Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod
Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR Biserica reformata, Hodod , Foto: WR

Share Biserica reformata, Hodod (DJ196 Benesat-Supuru de Jos)

Facebook Twitter LinkedIn

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național