Săvădișla este o localitate în județul Cluj, cu o populație de 1071 locuitori.

Săvădișla
Imprejurimi

Săvădișla, Școala

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.67564 N, 23.45623 E

Prima atestare documentară a școlii din Săvădișla este inscripția ce se putea citi pe peretele din spatele altarului bisericii vechi: "Aici a fost Türei Gáspár, rectorul școlilor din Săvădișla și Feneșul Românesc 20 decembrie 1606". Documentele dovedesc că școala a funcționat fără întreruperi, dar și faptul că procentul de școlarizare era sub 50%. În locul școlii cu acoperiș de paie a fost construită în 1817-18 o școală nouă. Incendiul de proporții din 1871 și lipsa banilor au impus trecerea școlii din administrarea bisericii în cea a comunei. În 1881 a fost naționalizată, devenind școală de stat.

În lipsa unei clădiri proprii cursurile au fost ținute în case particulare, planurile pentru construirea unei școli noi eșuând din lipsa banilor. În 1889 au închiriat, pe urmă au și cumpărat casa de oaspeți a grofului Mikes Miklós, transformată în 1890 în școală cu trei clase. Groful a mai construit și o a patra sală.

În curtea școlii era un parc, iar în grădină funcționa o fermă școlară. În vechea clădire extinsă funcționează școala cu clasele I-VIII Borbély József. Simbolul școlii a devenit castanul secular din curtea acesteia.

Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR
Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR
Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR Scoala, Savadisla , Foto: WR

Share Scoala, Savadisla (E60/DN1 Oradea-Cluj)

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr