Turda este un oraș în județului Cluj și are 47.744 de locuitori.

Turda
Imprejurimi

Turda, Castelul sau Cetatea

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.57130 N, 23.78520 E

De-a lungul anilor au fost construite mai multe cetăți în jurul orașului Turda. În partea de sud-vest a pieței centrale se află Cetatea Turda Veche, denumită de localnici și "castelul". Zidurile ei se mai văd doar pe alocuri, cea mai mare parte fiind demolată, iar restul este obturată de numeroasele căsuțe construite în imediata vecinătate. Între zidurile ale cărei construcție a început probabil în mijlocul secolul al XV-lea, în timpul regelui Zsigmond se află biserica reformată actuală. Zidurile înconjurau un spațiu atât de îngust încât a fost afectată și o parte a bisericii.

În zidurile cetății au fost înglobate elemente ale vechii cetăți romane: pietre cioplite, pietre de pervaz, coloane, capiteluri, bucăți din statui. Cetatea era apărată în colțuri de bastioane, care nu mai există. Bastionul nord-estic a fost demolat în secolul al XIX-lea, iar cel sud-vestic în timpul construcției palatului fiscului, numit și palat princiar. La fiecare etaj al bastioanelor erau trei orificii de tragere pentru tunuri. Intrare era protejată în exterior cu un pod mobil, iar în interior cu o portă de fier și hersă. În urma asediului condus de generalul Basta castelul și biserica au fost reconstruite între 1678-1679.

La începutul secolului XVIII cetatea își pierde importanța, ajungând ca astăzi urmele ei să poată fi identificate pe alocuri doar de specialiști.

Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina
Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Szabó Tibor Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Szabó Tibor Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Szabó Tibor Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Szabó Tibor Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: WR Castelul sau Catatea din Turda, Foto: WR Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina
Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Szabó Tibor Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina Castelul sau Catatea din Turda, Foto: Ana Maria Catalina

Share Castelul sau Cetatea, Turda

Facebook Twitter LinkedIn