Munții Bihor-Vlădeasa din Carpații Occidentali sunt situați în partea centrală a Munților Apuseni

M-ții Bihor-Vlădeasa
Obiective turistice, M-ții Bihor-Vlădeasa
Trasee, M-ții Bihor-Vlădeasa
Cazare, M-ții Bihor-Vlădeasa

Traseul Câmpani - Valea Sighiștel - DN75

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.51627 N, 22.53696 E

Durata: 4 1/2 h
Lungime: 12.5 km
Diferență de nivel: +1000 m / -200 m
Observații: Drum greu, practicabil numai vara.

Traseul pornește din centrul localității Câmpani. Din DN 75 se desprinde un drum spre Sighiștel, traversează satului, și ajunge la camping, iar de aici poteca înaintează pe vale când pe un mal, când pe celălalt. Am ajuns în Valea Sighiștel, paradisul speologilor.

Pe vale sunt peste 200 de peșteri, de la câțiva m la câțiva km. Iată câteva: la capătul satului se află Dealul Cornii. Imediat la intrarea în chei, pe partea dreaptă se află Peștera Varnița. Dincolo de Sohodolul Hidrii pe malul stâng se află Peștera cu Punte. Mai sus pe partea stângă se ridică pintenul Piatra Lungă, iar vis-a-vis se află Valea Rea. Dincolo de Izbucul la Gârniță este Peștera Corbasca, iar mai sus, Peștera de la Zvârlișul Corbeștilor. După locul numit Strâmtură, în Dâmbul Colibii, se află Peștera Mare din Dâmbul Colibii. Pe pârâul Blidaru este Peștera Răsuflătoarea Blidarului.

Mai în amonte, pe malul stâng, se deschide portalul impunător al Peșterii Drăcoaia. În cheile ce urmează se vede Peștera Gaura Fetii. Mai sus într-o zonă sălbatică, pe partea stânga, se află Peștera Pișolca. iar după confluența cu Sodolului Chifului, poteca marcată urcă în versantul drept ducând la peșterile Măgura și Coliboaia. Înainte de a urca pe traseu, pot fi vizitate Cheile superioare ale Văii Sighiștelului. Poteca noastră urcă pe versantul drept al văii până la firul unui vâlcel acoperit cu blocuri mari de calcar.

Trece de cele două poteci spre peșterile amintite, urcă în continuare și traversează o zonă îngustă, deasupra canionului. După pârâul Măgura, în valea căreia se află Peștera din Dealul Secăturii, coboară la confluența cu v. Cheia Rea. De aici urcă valea înclinată a Sodolului Mare, până la o vale seacă din stânga, complet împădurită. După 40 de minute întâlnește un drum pe care continuă 8 minute, după care îl abandonează suind accentuat la dreapta, prin pădure, până la o poiană.

După traversarea pășunii, traseul ajunge pe drumul numit Calea Fusului pe care-l urmează până la ieșirea în DN 75, la km 25+100.

Câmpani, Foto: WR Câmpani, Foto: WR
Sighiștel, Foto: WR Sighiștel, Foto: WR Sighiștel, Foto: WR Sighiștel, Foto: WR Sighiștel, Foto: WR Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR
Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR
Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR Valea Sighiștel, Foto: WR
Valea Sighiștel, Foto: WR

Share Traseul Campani - Valea Sighistel - DN75, Bihor-Vladeasa, Muntii Apuseni

Facebook Twitter LinkedIn