DN75 este un drum cu o lungime de 168 km pe valea Arieșului, care leagă Turda (E60/DN1), de Lunca (E79/DN76).

DN75
Obiective turistice, DN75
Cazare, DN75

Valea Arieșului, râul Arieș

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.53843 N, 23.30684 E

Arieș, Arieșul sau Valea Arieșului este un râu în Transilvania, vestul României. Pe lungimea lui de 164 km traversează județele Alba și Cluj. Izvorăște din Munții Apuseni, mai exact din Munții Bihorului și se varsă în Mureș în aval de Luduș. Râul Arieș se formează în zona localității Mihoești la confluența a două brațe Arieșul Mare și Arieșul Mic.

Arieșul Mare izvorește sub Cucurbăta Mare (1849 m). Cumpăna apelor: Șaua Vărtop este paradisul iubitorilor sporturilor de iarnă, aici se află Pârtia Vârtop, cu 2 pârtii și 8 pensiuni. Aici, în fiecare iarnă se organizează Serbările zăpezii. În apropiere se află Groapa Ruginoasa și Cascada Vârciorog.

Valea Arieșului, Foto: WR Valea Arieșului, Foto: WR
Valea Arieșului, Foto: WR Gropa Ruginoasa Cascada Vârciorog Pârtia Vârtop

Cazare Vârtop

Vârtop - Hartă pensiuni Compararea unităților de cazare
Roșia Montana Arieșeni

Râul străbate Țara Moților, o regiune pitorească, zonă bogată în aur, argint și centre miniere, ca Baia de Arieș, Bucium, cu coloanele de bazalt, și zona numeroaselor dispute: Roșia Montana. Aici veghează și astăzi mărturiile creștinismului atât biserici de lemn cât și de piatră, și nu lipsesc nici mănăstirile. Prima biserică de lemn este la Arieșeni, unde puteți alege dintre 22 de pensiuni.

Cazare Arieșeni

Arieșeni - Hartă pensiuni Compararea unităților de cazare

Arieșul Mare ajunge la următoarea localitate: Gârda de Sus, un sat european, o poartă către Munții Apuseni. În localitate, Arieșul Mare primește un afluent: Gârda Seacă. De aici pornesc traseele spre Peștera Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele și Padiș. Sus la Peștera Scărișoara vă așteaptă 2 pensiuni, iar în Gârda există o biserică de lemn și 16 pensiuni, dintre care 5 se situează pe Valea Gârdei Seci, în direcția Casei de Piatră.

Peștera Scărișoara Biserica de lemn Gârda de Sus Peștera Poarta lui Ionele

Cazare Peștera Scărișoara

Cazare Gârda de Sus

Gârda de Sus - Hartă pensiuni Compararea unităților de cazare

Dealungul râului există și două sectoare de chei de maximă îngustare, între localitățile Scărișoara și Albac. Mai aproape de Scărișoara se află Cheile Mândruțului cu o lungime de cca. 350m. La Scărișoara sunt 6 pensiuni.

Cazare Scărișoara

Scărișoara- Hartă pensiuni Compararea unităților de cazare

Harta Cheilor Arieșului

Valea Ariesului, obiective turistice, cazare, DN75 Lunca-Turda Cheile Arieșului, Foto: WR Cheile Arieșului, Foto: WR Cheile Arieșului, Foto: WR Albac, Muzeul, Foto: WR Albac, Biserica, Foto: WR

După strâmtoarea cheilor Arieșul Mare ajunge la Albac, unde primește afluentul Albac. Comuna este axată pe turism, are un muzeu frumos de etnografie și o biserică de piatră construită în secolul XVIII, iar turiștii sunt așteptați de 24 de pensiuni.

Cazare Albac

Albac - Hartă pensiuni Compararea unităților de cazare
Biserica din Mătișești Casa memorială Horea din Fericet Horea, Casa Moțească Horea, Muzeul Etnografic

La 7 km de Alba pe valea Albacului se află comuna Horea, cu Casa lui Horea și cu muzeu etnografic, iar la Mătișești se află o biserică de lemn și aici se organizează an de an ziua lemnarului. La Horea sunt 6 pensiuni.

Cazare Horea

Compararea unităților de cazare
Biserica ortodoxă, Foto: WR Vâltori și mori, Foto: WR Vadu Moților, Muzeul Etnografic Biserica de lemn din Lăzești

Urmează Vadu Moților, o comună compusă din 12 sate. Majoritatea satelor componente se află pe culmile munților din jur, de unde priveliștea este fermecătoare, iar oamenii ospitalieri. Vâltori și mori de apă, Muzeul de etnografie, Biserica ortodoxă și o biserică de lemn în satul Lăzești sunt garantul eliminării plictiselii acelora care aleg să petreacă un concediu aici. Vadu Moților are 3 pensiuni.

Cazare Vadu Moților

Compararea unităților de cazare

De la Vadu Moților albia se lărgește treptat, iar răul preia forma unui lac. Barajul Mihoești a fost terminat în 1987.

Aici Arieșul Mare se întâlnește cu Arieșul mic, ce izvorăște pe sub Muntele Găina. Pe coronamentul barajului se poate circula, este drumul ce urcă de-a lungul văii Arieșului Mic spre locuri pitorești: Dealul cu Melci, Cascada Pișoaia, Biserica de lemn din Goiești, Biserica din Ciungi, Casa lui Avram Iancu și Muzeul Etnografic din aceeași localitate. Pe acestă vale se urcă și spre locul de organizare al renumitul festival Târgul de fete de le Găina. Pentru cazare puteți alege dintre 2 pensiuni.

Cazare în Vidra

Valea Arieșului Mic, Foto: WR Valea Arieșului Mic, Foto: WR Valea Arieșului Mic, Foto: WR Barajul și lacul Mihoești Târgul de fete - Găina
Casa Iancului din Incești Vidra, Cascada Pișoaia Biserica de lemn Goiești Vidra, Dealul cu melci Vidra, Biserica din Ciungi Compararea unităților de cazare

După Barajul Mihoești cursul de apă poartă numele Arieș și devine cel mai mare afluent al Mureșului din această parte a țării.

Continuarea văii

Toate aceste obiective și posibilități de cazare se pot regăsi pe Harta Interactivă a drumului DN75, ce străbate valea Arieșului.

Share Valea Ariesului, obiective turistice, cazare, DN75 Lunca-Turda

Facebook Twitter LinkedIn