Mediaș este un oraș în județul Sibiu și are 45.879 de locuitori.

Mediaș

Mediaș, Complexul franciscan

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.16889 N, 24.35264 E

Ordinul franciscanilor s-a stabilit în oraș în anul 1444. Complexul lor alcătuit din biserică și mănăstire a fost construit la începutul secolul al XV-lea.

În "duminica neagră" a anului 1556 sub presiunea orășenilor și a primarului Simon Pellio, călugării franciscani au fost alugați din oraș. Timp de un secol în biserică a fost grajd supunându-se distrugerilor și degradărilor. În 1699 conform hotărârii senatului orășenesc devine "Biserica Spitalului". În anul 1721 stăpânirea habsburgică de religie catolică, impune retrocedarea bisericii credincioșilor romano-catolici. Nava are 28 m în lungime și 12,5 m în lățime. Turnul clopotniță cu goluri de tragere, a făcut parte din sistemul de apărare al cetății. Pe latura sudică a navei a fost construită o capelă, care a fost refăcută în anul 1742.

Sub capela se află o criptă. Altarul din 1742 este în stil rococo, iar decorațiile interioare în stil gotic și rococo. Biserica adăpostește tezaurul de la Șeica Mică, cu 348 monede romane, terzaurul de la Panade, piese de ceramică populară din diferite perioade, etc.

Complexul franciscan, Foto: Nagy Adél Complexul franciscan, Foto: Narcis Moraru
Complexul franciscan, Foto: Narcis Moraru Complexul franciscan, Foto: Florin Acaju Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Nagy Adél Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József
Complexul franciscan, Foto: Nagy Adél Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Szegő József Complexul franciscan, Foto: Narcis Moraru

Contact:

0040-269-841-904

Răspundem în limbile:

română, maghiară, germană, engleză

Share Biserica franciscana, Medias

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr