Hoghiz este o localitate în județul Brașov, cu o populație de 2120 locuitori.

Hoghiz

Hoghiz (Warmwasser)

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.98697 N, 25.30923 E

Realizarea paginilor obiectivelor din Hoghiz nu a fost simplu, pentru că localnicii au foarte puține date despre istoriile clădirilor monument. Cea mai cunoscută persoană a Hoghizului a fost misionara cu vână de scriitor, Bethlen Kata, care după două căsătorii și două nașteri, la vârsta de 32 de ani a rămas singură, s-a autodenumit Árva (Orfană) Kata. În timpul vieții sale, a fost legată de mai multe așezări, dar Hoghiz a fost un refugiu real, ori de câte ori pesta, sau problemele sufletești o distanțau de Sibiu sau Soroștin. A sprijinit colegiile, din păcate în timpul războiului de independență a ars bogata bibliotecă donată Colegiului din Aiud. A murit în 1759 la Făgăraș.

Hoghiz un perimetru locuit din cele mai vechi timpuri este atestat din 1186, act referitor la o mănăstire. Numele se referă la izvoarele de apă caldă, folosite și de romani, care au ridicat o cetate în apropierea localității. În 1312 localitatea devine proprietatea lui Dobka Lajos.

Pe vremea lui Rákóczi György I. este proprietatea lui Sükösd György, dar după ce rămâne fără moștenitor, în 1667 principele Apafy acordă localitatea moșierului Nagy Tamás, de la care ajunge prin căsnicie la familiile Bethlen și Haller. În documentele din 1312 localitatea apare sub numele Calida Aqua. Dintre biserici cel mai vechi este al unitarienilor, construită în secolul al XV-lea. Hoghizienii se mândresc și cu minicanion săpat în bazalt.

Hoghiz, obiective turistice

Vila Haller Cetatea Bethlen-Haller Conacul Haller Biserica reformată Biserica unitariană Hoghiz Hoghiz, Foto: Cristache Kinga
Hoghiz, Foto: Mészáros Nándor Hoghiz, Vila Haller, Foto: Szász Balázs Hoghiz, Conacul Haller, Foto: Szász Balázs Hoghiz, Biserica reformată, Foto: Aba Sylvester Hoghiz, Foto: Cristache Kinga Hoghiz, Foto: Szász Balázs Hoghiz, Vila Haller Hoghiz, Foto: Márkó László Hoghiz, Foto: Cristache Kinga
Hoghiz, Foto: Mészáros Nándor Hoghiz, Foto: Szász Balázs Hoghiz, Foto: Szász Balázs Hoghiz, Foto: Szász Balázs

Share Hoghiz (E60 Sighisoara-Sinaia)

Facebook Twitter LinkedIn