Mediaș este un oraș în județul Sibiu și are 45.879 de locuitori.

Mediaș

Mediaș, Cetatea și sistemul de apărare

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.16591 N, 24.35273 E

Cetatea Mediașului, lăcașul de cult fortificat, a fost construit la începutul secolului al XII-lea, iar cele trei ziduri de apărare, înălțate din ordinul lui Matei Corvin, probabil între anii 1440 și 1534. După terminarea construcției, incinta din jurul bisericii a primit denumirea de "castel". În anul 1736 sistemul de apărare avea trei porți mari, 4 mai mici și 19 turnuri-bastioane. În urma demolărilor secolului XX, 10 turnuri au mai rămas și fragmente din zidul de apărare. Intrarea principală în castel o constituie un gang boltit. În perioada 1495-1498 Mediașul este denumit "civitas".

Oficialitățile de atunci decid supraînălțarea turnului Trompetiștilor cu încă trei nivele, (pentru a rivaliza cu turnul Sf.Stefan din Viena). Astfel s-a ajuns la înălțimea de 68,5 m. Din cauza structurii solului are o deviație de 2,28 m de la verticală numărîndu-se printre primele 12 construcții de acest gen din lume. Cele 4 turnulețe de colț arătau dreptul orașului de a pronunța și a executa pedeapsa capitală. Acest drept a fost folosit și cu ocazia arderii pe rug a unor "vrăjitoare", pentru ultima dată în 1752.

În vederea opririi înclinării, în perioada 1927-1930 turnul a fost încorsetat într-o centură de beton armat până la înălțimea de 14 m. Tot atunci a fost înlocuită cu alta, statuia din lemn a lui Turrepitz (Petrica din turn), care după 300 de ani de vegheat orașul este expus la Muzeul municipal. O nouă operațiune de consolidare, cu o centură de 8m a fost realizată în perioada 1976-1977.

Cetatea Mediaș, Foto: Tudor Seulean Cetatea Mediaș, Foto: Cătălin Nenciu
Cetatea Mediaș, Foto: Iulius Carebia Cetatea Mediaș, Foto: Tudor Seulean Cetatea Mediaș, Foto: Cătălin Nenciu Cetatea Mediaș, Foto: Mihaela Ilie Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: WR Cetatea Mediaș, Foto: WR Cetatea Mediaș, Foto: Narcis Moraru Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian
Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Narcis Moraru Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian Cetatea Mediaș, Foto: Florin Acaju Cetatea Mediaș, Foto: Urian Adrian
Cetatea Mediaș, Foto: Andreea Grosoșiu

Share Cetatea si sistemul de aparare, Medias

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr