Hălmagiu este o localitate în județul Arad, cu o populație de 987 locuitori.

Hălmagiu

Hălmagiu

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.26992 N, 22.59642 E

Hălmagiul este atestat documentar în 1444 și 1451, ca reședința voievodul Moga. În anul 1450, popa Simion din Hălmagiu traducea cele patru evanghelii în limba slavonă. Din această epoca se păstrează în curtea actualului cămin cultural o movilă de pămint, unde se pot observa urmele unei vechi biserici bizantine (probabil din sec. XV) În evul mediu în Hălmagiu a existat și o cetate, care a asigurat apărarea acestor părți, și careI a fost distrusă în anul 1706, în timpul răscoalei antihabsburgice din 1703 - 1711. În fata clădirii cu nr. 113 se găseste Piatra Cinzaiului, unde se executa pedeapsa corporală a iobagilor, din ordinul "Domeniului". Reședința Domeniului era pe locul actualului cămin cultural. În 1764, Domeniul trece în mâna familiei Bethlen care se instalează într-un nou castel cu etaj si ziduri groase, transformat ulterior în "Birtul Mare", care a găzduit, și pe Avram Iancu. Prin piața din centru, unde se găseste monumentul lui Avram Iancu, au trecut oștile lui Horia, Cloșca și Crișan pentru a ataca edificiile domnești, în1784.

Tot aici s-au adunat, în anului 1848, țăranii înarmați pentru a participa la revoluție. În clădirea primăriei vechi, sub presiunea maselor s-a hotărât că în perioada 1863-1876 limba oficială a comunei a devenit cea română, și tot aici în 1918 masele au pus capăt administrației austro-ungare.

La marginea localității, lângă cimitir este grota de la Bortoci, un tunel, care cu excepția galeriilor laterale a fost accesibil până în anii 1950. La podul Bănești o troiță amintește de eroii răscoalei din 1784 și de revolutionarii din 1848-1849, executati în acel loc. Localitatea are două biserici ortodoxe.

Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR
Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Halmagiu Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR
Halmagiu , Foto: WR Halmagiu , Foto: WR Hălmagiu, A doua zi de Paști, Foto: WR Hălmagiu, A doua zi de Paști, Foto: WR Hălmagiu, A doua zi de Paști, Foto: WR Biserica ortodoxă Biserica ortodoxă veche

Share Halmagiu (DN76 Oradea-Deva)

Facebook Twitter LinkedIn