Dezna este o localitate în județul Arad, cu o populație de 743 locuitori.

Dezna

Dezna

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.40632 N, 22.24395 E

Cetatea Deznei din secolul al XIII-lea se află pe dealul Ozoiu (390 m). A făcut parte din sistemul de apărare a vestului Transilvaniei. După ce Ineu a căzut în mâna turcilor (1566). cetatea Dezna a fost întărâtă: s-a construit bastionul din partea de nord-est, și ziduri paralele, din piatră. A fost cucerită de turci în anul 1574, și recucerită de ardeleni în 1596. Anul 1658 a adus o nouă cucerire turcească, după care cetaea dispare ca fortificație, datorită unei explozii probabile. Au mai rămas trei ziduri din sectorul bastionului principal, și se disting urmele celorlalte ziduri, conturul curții interioare și fragmente din șanțurile cetății.

Biserica ortodoxă din centru se pare că a fost ridicată pe rămășițele unei clădiri romanice. Deasupra zidurilor groase se ridică o boltă de lemn. Pictura boltei, și cea de pe iconostas, s-au reaizat în sec. XVII - XVIII.

În comună este o tabără de elevi amplasată, împreună cu internatul școlii într-un castel construit în stil neoclasic din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Nu demult, prin construirea căsuțelor din lemn, capacitatea taberei a fost mărită.

Dezna, Dezna Dezna, Dezna
Dezna, Dezna Dezna, Dezna Dezna, Dezna

Share Dezna, Dezna (DN79a Varsand-Varfurile)

Facebook Twitter LinkedIn