Pâncota este o localitate în județul Arad, cu o populație de 5526 locuitori.

Pâncota

Pâncota

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.32993 N, 21.69215 E

Renumit centru meșteșugăresc al sec XIX Pâncota a fost renumită pentru târgurile sale din secolul al XVIII-lea. În centrul localității se află castelul Dietrich-Sukowsky construit în anul 1840 în stil baroc. Fațada aripii principale inspre stradă este bogat ornamentată, acoperișul din faianță colorată în formă de solzi iese în evidență. Castelul are săli spațioase, iar sufrageria, ușile din fier forjat și grilajele de la ferestre sunt admirate de vizitatori. Moșia castelului a fost al familiei Losonczy, pe urmă Gyulay, Rajnáld, ajungând în proprietatea prințului modenei, de la care în 1822 a fost cumpărat de baronul Dietrich József, de la care a moștenit prințul Sukowsky József. La ora actuală adăpostște Primăria Pâncota. La o distanta de 500 m de marginea orașului, se înalță "Cetatea Turcească", o cetate de pământ, de formă ovală, înconjurată de un șanț de apărare. Săpăturile arheologice se desfășoară din anul 2000, istoricii neștiind cu exactitate când și de către cine au fost ridicate fortificațiile. În privința bisericii, nu se știe cine a ridicat-o în interiorul zidurilor cetății Până în prezent au fost cercetate 35 de morminte, inventarul arheologic este foarte bogat: ceramică din sec. XII-XVI, podoabe și unelte din os si metal, fragmente de teracotă din sec.XV, mai multe piese de sculptură in piatră, realizate in stil bizantin. Piesele sunt unicat pe teritoriul României, și foarte rare în lume.

Poșta veche, cum este cunoscută în localitate este monument istoric. A fost construită pe vremea Mariei Terezia la sfârșitul sec. XVIII, pentru a servi drept închisoare. Clădirea a avut de-a lungul timpului mai multe destinații, și starea ei este foarte înrăutățită. A fost sediu al administratiei fiscale, statie de poștalion (panî în 1890), han și poștă.

În localitate s-a născut Csíky Gergely (1842-1891) scriitor, dramaturg. Placa comemorativă a fost amplasată pe casa lui la aniversarea a 15 ani de la moartea lui, de asociația Kölcsey din Arad.

Pancota, Pancota Pancota, Pancota
Pancota, Pancota Pancota, Pancota Pancota, Pancota

Share Pancota, Pancota (DN79a Varsand-Varfurile)

Facebook Twitter LinkedIn