Sălciua de Jos este o localitate în județul Alba, cu o populație de 584 locuitori.

Sălciua de Jos

Cascada Șipote

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.40704 N, 23.46105 E

Cascada de travertin Șipote din Munții Trascăului, se află pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Este o cădere de apă pe o lungime de cca. 1 km cu mai multe cascade mici și două mai mari. Cascada de jos este mai accesibilă, fiindcă este vizibilă și de la drumul Lunca-Turda.

Pe malul de vis-a-vis este și o parcare improvizată, cu sursă de apă chiar din cascadă. Caracteristica principală a cascadei în trepte este patul travertin (depuneri de calcit).

Cascada de sus este la fel de spectaculoasă, este prima cădere a pârâului Șipot care își adună apele din trei izvoare carstice de sub un perete stâncos de peste 100 m.

Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Csupor Jenő Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Csupor Jenő
Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Dan Moisa Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Dan Moisa Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Dan Moisa Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Dan Moisa Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Csupor Jenő Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Csupor Jenő
Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Csupor Jenő Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: WR Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: WR Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: WR Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: WR Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: WR Cascada Sipote, Salciua de Jos , Foto: Mihai Udvar

Share Cascada Sipote, Salciua de Jos (DN75 Lunca-Turda)

Facebook Twitter LinkedIn