Roșia Montana este o localitate în județul Alba, cu o populație de 618 locuitori.

Roșia Montana

Roșia Montană

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.30614 N, 23.13062 E

Localitate de 2000 de ani, Roșia Montană este cea mai veche așezare minieră atestată documentar, cunoscută de pe vremea romanilor sub numele Alburnus Maior. Săpăturile arheologice au descoperit două temple și alte zone sacre datând din perioada Daciei romane, un "castellum" al minerilor dalmați colonizați la Alburnus Maior. În galeriile minei au fost descoperite 25 de tăblițe cerate romane din 131-167. În epoca romană, actele oficiale între cetățenii de rând erau scrise pe un suport de lemn, peste care se turna ceară. Cele mai multe se află la Muzeul de Istorie de la Budapesta.

În Roșia Montana este Muzeul Mineritului, care ne arată felul în care strămoșii nostri exploatau zăcămintele aurifere. Vizitatorii muzeului au ocazia să intre într-o galerie romană. După o coborâre pe 157 de trepte pe un plan înclinat de 33 de grade și o mică galerie se intră în galeria romană. Nu demult a fost descoperit și un mauzoleu roman, unicat în România. Actualmente ochii lumii sunt ațintiți asupra Roșiei Montana.

O firmă canadiana vrea să deschidă mină de suprafață și pe teritoriul satului, cu convingerea că sub localitate se află mai multe sute de tone de aur. Green Peace și multe alte asociații au intrat în alertă.

Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu
Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana
Rosia Montana Rosia Montana Rosia Montana Rosia Montana Rosia Montana Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana , Foto: Hám Péter Rosia Montana Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu
Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu Rosia Montana Rosia Montana , Foto: Marian Ghibu

Share Rosia Montana (DN75 Lunca-Turda)

Facebook Twitter LinkedIn