Munții Retezat se găsesc în partea de vest a Carpaților Meridionali, fiind renumiți prin flora variată și multitudinea lacurilor.

Retezat

Lunca Berhinei - Lacul Bucura

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.30860 N, 22.82601 E

Durata: 5 6 h
Lungime:10 km
Diferență de nivel: +1000 m / -260 m
Observații: Iarna interzis!

Traseul marcat cu punct galben pornește de la Lunca Berhinei, și se orientează direct spre culme. După cca. o oră de urcuș trecem printr-o poieniță, unde poteca ocolește spre dreapta. Reluăm urcușul, ajungem la un bordei vânătoresc, în spatele căruia se continuă urcușul, având în stânga un vâlcel, iar în dreapta panta. Ajungem la cca. 1800 m, de unde pe timp senin vom avea parte de o panoramă frumoasă. De aici schimbăm direcția de mers cu 90 grade, și înaintăm aproape de cumpăna apelor, însă fără să ajungem pe creasta principală a Muntelui Slăveiu. Ajungem în șaua La Clince, în apropierea locului numit La Crucea Trăsnitului. În partea sudică a platoului este o răscruce de trasee.

Început de traseu Lunca Berhinei, Foto: Alin Ivașcu În căutare de vulturi, Foto: Alin Ivașcu
Punct galben pe Slăveiu, Foto: Alin Ivașcu Lunca Berhinda, Foto: Florica Crișan Gura Apei-Lacul Bucura Se vopsește traseul aproape de Crucea trăsnitului, Foto: Alin Ivașcu

Evităm vârful Clince și ieșim în platoul Voileasa. Trecem de o zona cu lac și izvor și ne apropiem de linia crestei, în dreptul vârfului Dosu Slăveiului (2344 m). Traversăm un mic platou și ajungem în șaua La Pintenul Slăveiului, care se situează deasupra căldări Bucurei, ce adăpostește 16 lacuri. Din șa coborâm pe lângă un izvor, trecem o zonă stâncoasă, traversăm pârâul Ana, și ajungem la Lacul Bucura.

De aici pleacă:

Lacul Bucura-Câmpul lui Neag Bucura - Judele - Zănoaga Lacul Bucura - vf. Retezat Lacul Bucura - vf. Custura Gura Apei - Lacul Bucura Lunca Berhinei - Lacul Bucura Pietrele - Lacul Bucura Creasta Slăveiului, Foto: Nicolae Șerban Părău Creasta Slăveiului, Foto: Anghel Nichi Lacul și vârful Bucura, Foto: Dragoș Lică Vedere de sub Slăvei, Foto: Florin Hălăștăuan Spre Lacul Bucura, Foto: Alin Ivașcu Lacul Bucura în octombrie, Foto: Radu Pușcașu
Lacul Bucura, Foto: Dragoș Lică

Share Traseul Lunca Berhinei - Lacul Bucura, Muntii Retezat

Facebook Twitter LinkedIn