Munții Retezat se găsesc în partea de vest a Carpaților Meridionali, fiind renumiți prin flora variată și multitudinea lacurilor.

Retezat

Gura Zlata - Lacul Zănoaga

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.35526 N, 22.78887 E

Durata: 4 1/2 - 5 h
Lungime: 9.5 km
Diferență de nivel: +1325 m / -90 m
Observații: Drum periculos iarna.

Traseul pornește de la cabana Gura Zlata (775 m) spre Brădețel, la pod ocolește la dreapta, și urcă pe malul estic a văii. Din poiana de la Gura Zlata intrăm pe poteca din valea Zlata. Traversăm apa pârâului Zlata, lăsăm spre stânga poteca care duce în rezervație și intrăm pe valea Radeșu Mare. Urcăm cca. 10 minute, iar după ce părăsim firul văii urmează un lung urcuș pe Cloaca Porumbelului. Ieșim la gol, depășim stâna Sânpetrilor, și o zonă cu jnepeni, ocolim vârful Rareșu Mare (2085m) și ajungem pe platoul Radeș-Zlata. Aici întâlnim:

Gura Apei - Lacul Bucura

După 20 minute ajungem, împreună cu triunghiul albastru la marginea estică a platoului Rareș-Zlata, unde se deschide panorama căldării ce adăpostește Lacurile din bazinul Zănoaga-Judele. Poteca coboară pe lângă izvoare bogate, și ajungem pe malul sudic al Zănoagei. Aici este o răscruce de drumuri:

Lacul Bucura - L. Zănoaga Gura Apei - Lacul Bucura Gura Zlatei, Foto: Tony Faradon Gura Zlatei, Foto: Silviu Vulcan
Gura Zlatei, Foto: Radu Coca Pârâul Zlata, Foto: Răzvan Coca Pârâul Turcului, Foto: Silviu Vulcan Platoul Redeș Lacul Zănoaga, Foto: Radu Dârlea Lacul Zănoaga, Foto: Radu Dârlea Lacul Zănoaga, Foto: Dan Harabagiu Lacul Zănoaga și șaua spre Gura Zlata, Foto: Dan Harabagiu Lacul Zănoaga, Foto: Dan Harabagiu

Share Traseul Gura Zlata - Lacul Zanoaga, Muntii Retezat

Facebook Twitter LinkedIn