Munții Retezat se găsesc în partea de vest a Carpaților Meridionali, fiind renumiți prin flora variată și multitudinea lacurilor.

Retezat

Vf. Custura - Uricani

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.37694 N, 23.00607 E


Durata: 7 1/2 - 8 h
Lungime:23 km
Diferență de nivel: +140 m / -1830 m
Observații: Drum periculos iarna.

Traseul marcat cu cruce galbenă și bandă roșie începe coborârea de pe vârful Custura. După câțiva metrii pe marginea prăpastiei panta se îndulcește, și ajunge în Șaua Mării (2330 m). De aici urcăm pe vf. Mării, coborâm în șaua Ciumfu Mare (2295 m) și urcăm pe piscul Ciumfu Mare (2335 m). Trecem și peste Ciumfu Mic și coborâm în șaua Gruniului. Din șa se poate evita vf. Gruniului (2294 m), mergând pe curba de nivel pe fațada sudica a vârfului. Vârful oferă o priveliște frumoasă. Trecem și de Gruniul Mic (2298 m) și coborâm în șaua Lazărului (2215 m). Un urcuș obositor ne scoate pe vârful Lazăru (2282 m), iar după o șa înaltă ajungem și pe vf. Văcarea (2284 m), de unde se vede tot traseul până la Tulișa. Poteca urmează creasta. După câteva serpentine, ocolim vf. Sohodol (1900 m), coborâm până în șaua Pilugu Mare (1740 m) și urcăm pe vf.Pilugu Mare (1764 m).

Este ultimul vârf golaș înainte de a intra în pădure. Trecem peste Pilugu Mic și ieșim într-o poiană, și revenim pe culme în șaua Făgețel (1390 m). De aici urcăm prin poiană la est, și printr-un urcuș prin pădure ieșim la golul de munte cu vf. Făgețel în dreapta. După câteva tranșee din războiul mondial ajungem pe întinsul curmăturii Tulișa. Coborâm la dreapta, ocolind vf.Tulișa și ajungem într-o șa cu stână. Ocolim în continuare culmea împădurită, urcând ușor la stânga și după 10 minute ieșim din nou la gol. Coborâm panta mare prin pădure, după șipotul La Fântână urmează câteva serpentine, trecem prin mai multe poieni, și ajungem într-o șa sub linia de înaltă tensiune. După șaua Iepure urmează o zonă mlăștinoasă, și ajungem pe drumul de căruță de pe v. Sterminosu, care ne duce un localitatea Uricani.

Vârful Custura 2457m, Foto: Dan Harabagiu Vârful Custura 2457m, Foto: Bogdan Danciu
Vârful Custura 2457m, Foto: Bogdan Danciu Vârful Custura 2457m, Foto: Bogdan Danciu Vârful Custura 2457m, Foto: Bogdan Danciu Vârful Custura 2457m, Foto: Dan Harabagiu Culmea Custura, Foto: Dan Harabagiu Vârful Custura 2457m, Foto: Cristina Sârbu Tăurile custurii, Foto: Bogdan Danciu Păpușa și Peleaga după vf. Custurii, Foto: Bogdan Danciu Tăurile custurii, Foto: Dan Harabagiu
Tăurile custurii, Foto: Dan Harabagiu Creasta până la vf.Văcarea, Foto: Bogdan Danciu Creasta până la vf.Văcarea, Foto: Bogdan Danciu Vârful Mării, Foto: Cristina Sârbu Vârful Văcarea, Foto: Paul Nan Muntele Tulișa, Foto: Pavel Pontec Muntele Tulișa, Foto: Piotr Celinski Curmătura Făgățel, Foto: Pavel Pontec Uricani, Foto: Varga Tiberiu
Uricani

Share Traseul Varful Custura - Uricani, Muntii Retezat

Facebook Twitter LinkedIn