Salonta este o localitate în județul Bihor, cu o populație de 17735 locuitori.

Salonta

Salonta

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.80242 N, 21.66247 E

Prima atestare a localității datează din 1214, și se poate găsi în evidențele plăți decimei papale sub numele Zalantha. În 1241 este distrusă de tătari, în 1598 de turcii în drumul lor de retragere de la Oradea. În 1606 principele Ardealului Bocskai István aduce pe aceste meleaguri 300 de oșteni liberi, dăruindu-le pentru vitejia lor Cetatea Culișer. Ei însă au găsit o cetate distrusă în 1598 de turci, și după 1 1/2 luni de căutări au găsit castelul familiei Toldi. S-au stabilit aici, și au întemeiat orașul Salonta. Castelul a fost închiriat de ei în perioada 1606-1625, iar în 1625 l-au cumpărat.

Castelul situat în zonă mlăștinoasă, devenit sediul comandamentului oștirii, a fost înconjurat cu zid și șanț cu apă. Lucrările au fost terminate în 1636, și în același an au învins oastea turcească. Cu 18 ani mai târziu, în 1658, cetatea fost distrusă din ordinul principelui pentru a nu ajunge pe mâna turcilor. Locuitorii au părăsit zona și timp de 43 de ani nu a stat aici nimeni. Repopularea a început în 1695, iar în secolul XVIII au fost înregistrați 200 de familii de nobili. Dezvoltarea localității a început la sfârșitul sec. XIX, când au fost secate mlaștinile, au fost construite căi ferate și unități industriale. Turnul de strajă a cetății, Turnul Ciunt, e simbolul orașului. În sălile lui s-a deschis, din inițiativa fiului și ginerelui poetului, care a trăit în acest oraș 34 de ani, un muzeu comemorativ.

Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR
Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR Salonta, Imagine veche Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR Salonta, poetul Arany János, Foto: Mudrák Attila Salonta, poetul Arany János, Foto: Mudrák Attila
Salonta , Foto: WR Salonta, Sala de expoziție, Foto: Mudrák Attila Salonta , Foto: WR Salonta , Foto: WR

Salonta obiective turistice

Turnul Ciunt Biserica reformată Biserica catolică Primăria Liceul Arany János Parcul de statui

Share Salonta (E671/DN79 Oradea-Timisoara)

Facebook Twitter LinkedIn

Cazare în Salonta: