Arad este reședința județului Arad și are 159.074 de locuitori.

Arad

Teatrul vechi și Teatrul nou

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.17145 N, 21.31539 E

Prima clădire cu destinația: teatru permanent, a fost ridicată în 1816-1817 în stil baroc din inițiativa și pe cheltuiala comerciantul Iacob Hirschl, de origine vieneză. Construcția este unicat în țară prin podul de frânghie. La început au jucau asociații teatrale nemțești și maghiare. Pe scena acestui teatru a urcat și personajul legendar al teatrului maghiar Déryné Széppataki Róza (1793-1872). Din păcate placa de marmură care amintea de perioada glorioasă a acestei clădiri a dispărut. Din 1874 teatrul vechi a devenit depozitul teatrului nou, iar din 1907 aici s-a deschis cinematograful Urania, care a funcționat până în anul 1967. Clădirea declarată monument nu a fost restaurată încă.

În anul 1868, conducerea orașului a hotărât construirea primăriei și teatrului. Astfel, în anul 1872 a fost începută și în anul 1874 terminată clădirea neoclasică cu trei nivele a teatrului. Sala mare avea o capacitate de 1200 de locuri. La deschiderea festivă a fost prezent împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei. După 7 ani un incendiu a distrus clădirea. Reconstruirea a fost efectuată de Halmay Andor. Sala Mare actuală are 562 de locuri. În 1945 a fost înființată secția română. Aici au avut loc numeroase manifestări ale teatrului local și ale unor trupe din țară și străinătate.

În perioada interbelică, în partea din față a clădirii a funcționat restaurantul Palace, îndrăgit de arădeni. În anul 1948, s-a constituit Teatrul de Stat. În 1949 s-a desființată secția maghiară. În anul 1959, după un nou incendiu, clădirea a fost refăcută în întregime. Frontonul de pe fațada principală a fost decorat cu un basorelief. În 1967, în interiorul teatrului, a fost amenajată o mică sală de spectacole, cunoscută de toți arădenii, sub numele de sala "Studio".

Teatrul vechi Teatrul, Foto: WR
Teatrul, Foto: WR Teatrul, Foto: WR Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul, Foto: WR
Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul Teatrul, Foto: Adrian Husa Teatrul, Foto: Adrian Husa Teatrul, Foto: Adrian Husa

Share Teatrul vechi si Teatrul nou, Arad

Facebook Twitter LinkedIn