Brașov este reședința județului Brașov și are 252.200 de locuitori.

Brașov

Brașov, Poarta Ecaterina

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.63972 N, 25.58628 E

Poarta Ecaterinei este una dintre cele mai vechi, dar cu siguranță cea mai frumoasă poartă, care și-a păstrat aspectul original până astăzi. A fost numită porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae, ultima denumire este folosită și în prezent. Se află chiar lângă Poarta Șchei, și a fost timp de câteva secole singura poartă care străpungea zidurile vestice ale cetății.

Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste sanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători.

Deasupra intrării apare 1540, dar se pare că a fost construită în 1559, după unele păreri chiar reconstruită în locul unei poți mai vechi - Poarta Sfântului Duh - atestată în 1522 și construită în 1828. Poarta Ecaterina a suferit în urma incendiilor din 1689 și 1759, si a fost fisurată în cutremurul din 1738. După deschiderea porților de la Târgul cailor (1820) și Șchei (1828) Poarta Ecaterinei a fost zidită și folosită drept magazie până în anul 1955. Între anii 1971-1973 a fost restaurată la aspectul ei actual. Deasupra intrării se vede stema orașului, iar lângă poartă o parte din vechiul zid al orașului.

Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Robert Lázár Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Florin Arjocu
Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Erdélyi Péter Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Robert Lázár Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Robert Lázár Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Daniel Stoica Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Miruna Costache Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Robert Lázár Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Kántor Lajos Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Erdélyi Péter Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Pénzes Nándor
Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Erdélyi Péter Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Dan Kelemen Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Daniel Stoica Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Crina Stanciu Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Daniel Stoica Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Robert Lázár Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Dan Kelemen Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Miruna Costache Poarta Ecaterinei, Brasov, Foto: Puskás Bajkó Gábor

Share Poarta Ecaterinei, Brasov

Facebook Twitter LinkedIn