Rupea este o localitate în județul Brașov, cu o populație de 4824 locuitori.

Rupea

Rupea (Reps), Cetatea, înainte de restaurare

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.03715 N, 25.21241 E

Zona a fost locuită și pe vremea dacilor, care au ridicat pe blocul de bazalt înalt de 120 m o cetate cu nume de Ramidava. Pe vremea romanilor s-a ridicat aici, la răscruce de drumuri, un castru roman numit de Rupes, ce avea rol de apărare și control al comerțului din zonă.

Ori de cate ori a fost dărâmată a și fost reconstruită. În evul mediu a fost domeniu regal. Inițial a existat doar Cetatea de Sus care, neavâmd rol strategic, a trecut în subordinea localității la sfârșitul sec. XVI.

Cetățenii zonei 100 de ani la rând tot au dezvoltat-o, adaugând alte două incinte în care au apărut multe căsuțe iar în Cetatea de Jos au săpat și o fântână. Au ridicat Turnul Slăninei și Turnul Slugilor, și a fost achiziționat chiar și un tun, sigurul care a axistat în cetate. În anul 1643 un incendiu devastator a transformat-o în ruine, atunci a fost părăsită. În 1790, o furtună puternică a distrus tot acoperișul și atunci a început deteriorarea sigură a cetății. Biserica construită în secolul XV. adăpostește numeroase insigne de breslă. Altarul ei provine din 1709 iar orga din 1727. Rupea este și centru balnear.

Cetatea, după restaurare Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Mircea Vâlcu
Rupea, Foto: Mircea Vâlcu Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor
Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor Rupea, Foto: Szabó Tibor
Rupea, Foto: Papp Tímea Rupea, Foto: Mircea Vâlcu

Share Cetatea, inainte de restaurare, Rupea (E60 Sighisoara-Sinaia)

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr