Hoghiz este o localitate în județul Brașov, cu o populație de 2120 locuitori.

Hoghiz

Hoghiz, Cetatea Bethlen-Haller

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.98585 N, 25.30583 E

Clădirea cu două-turnuri de colț pe o carte poștală din 1906 apare sub denumirea de Cetatea Haller. Nu este de mirare, pereții groși de 1m puteau avea cândva și rol de apărare. Nu se știe cine a construit-o, dar se spune că a fost ridicată în locul și din ruinele unei mănăstiri atestate din 1311. Turnul sine stătător a fost probabil capelă, credincioșii medievali erau catolici. Din niște documente din 1812 reiese că Bethlen Kata fiica lui Barbara a moștenit această clădire, iar cea vecină, în care este școala, fiul lui, Pavel. Așa este de înțeles de ce cele două fete ale Barbarei, Anna și Jozefa au deținut casa până în 1815.

Probabil o vreme iarăși nu este locuită. Reînvie în 1838, când Haller Anna se căsătorește cu Kálnoky György. Ei rămân doar între anii 1838-1840 la Hoghiz, și probabil au renovat clădirea. Asta ar explica de ce locuitorii Hoghizului cunosc clădirea sub numele de Castel Kalnoky. György moare în 1844, și frații săi devin proprietari. După moartea lor în 1892 Haller János a cumpărat la licitație moșia, care a fost moștenită mai departe de copii săi. Clădirea nu a fost naționalizată, fiindcă a fost vândută în 1923. Și în prezent este proprietate privată.

Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Haba Tünde Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Haba Tünde
Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Szász Balázs Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Szász Balázs Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Szász Balázs Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Aba Sylvester Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Haba Tünde Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Szász Balázs Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Cristache Kinga Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Cristache Kinga Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Aba Sylvester
Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Aba Sylvester Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz , Foto: Aba Sylvester

Share Cetatea Bethlen-Haller, Hoghiz (E60 Sighisoara-Sinaia)

Facebook Twitter LinkedIn