Transfăgărășanul lung de 151 km, începe în Bascov și se termină la intersecția cu DN1, trecând m-ții Făgăraș la alt. de 2042 m.

DN7c Transfăgărășan

Cârțișoara, Muzeul Badea Cârțan

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.72608 N, 24.57468 E

Cârțișoara este o comună mare, tăiată în două de apele Bâlei, și înființată după cum spune legenda, cu sute de an în urmă când doi ciobani au coborât din munți, s-au asezat pe malul râului și au format satele Oprea si Streza. În Oprea Cârțișoarei s-a născut marele călător în opinci, admirat de cercurile din capitală, Gheorghe Cârțan, adică Badea Cârțan (1849-1911), într-o familie cu șapte copii. Și copilul de cioban ferit de problemele vieții, a devenit un personaj simbol al conștiinței naționale românești.

A ajuns la Viena sa ceară dreptate împăratului pentru românii din Ardeal, la Roma, cum zicea el la Maica Roma ca să pună coroana de bronz la Columna lui Traian, a ajuns în Franța și Spania căutând semenii în latinitate, a participat voluntar la războiul de independență, și căra pe potecile numai de el cunoscute cărțile scrise în limba română confraților din Ardeal. Avea o zicală: Bucureștiul și Roma ar trebui să le vadă tot românul, ca dacă nu știe de Mosu-său și de Tata-său, zici de el că-i orfan.

Muzeul sătesc amenajat în anul 1968 are și o cameră destinată lui Badea Cârțan. Muzeul pe lângă cărțile și fotografiile rămase de la Badea Cârțan, prezintă o gospodărie țărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea cu mobilier specific al zonei și perioadei, o colecție de icoane, fotografii vechi cu portul popular, lăzi de zestre și ceramica lucrată de meșteri olari din comună. Se mai pot vizita și două biserici ortodoxe construite în 1806 și 1818, biserica reformată în prezent este adventistă, iar cea catolică lăsată în paragină. Din această localitate pornește transfăgărășanul.

Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase
Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase Cârțișoara, Foto: Felicia Cristina Nastase

Share Muzeul Badea Cartan, Cartisoara, DN7c Transfagarasan

Facebook Twitter LinkedIn