Șvinița este o localitate în județul Mehedinți, cu o populație de 925 locuitori.

Șvinița

Șvinița, Trei cule - Tricule

Google Static Map

Coordonate GPS:
44.47980 N, 22.14261 E

Pe malul stâng al Dunării, la 4 km în aval de localitatea Svinița se află trei turnuri dispuse în colțurile unui triunghi ipotetic, care înainte de ridicarea nivelului Dunării (din cauza barajului -1971), se aflau pe abruptul malului. Astăzi, se scaldă în apele Dunării, iar turnul de sud este, în întregime sub apă. Turnurile care se văd și astăzi au înălțimea de 10 și 11m. Unul a suferit din cauza căutătorilor de comori, care au provocat prăbușirea segmentului dinspre râu. Toate au fost construite din piatră, zidurile au o grosime de 1,40m și aveau trei niveluri în interior.

Datarea turnurilor, se bazează pe presupuneri, și doar pe câteva documente. Unul emis în 1419 de Sigismund de Luxemburg, ne înștiințează că cetatea de la Șvinița a fost încredințată de regele maghiar cavalerilor teutoni, pentru a asigura apărarea frontierei dunărene. Într-un alt document din 1443, cetatea apare între cetățile apărate de cnejii bănățeni. Istoricii, lăsând o marja de eroare destul de mare, se pronunță pentru perioada între a doua jumătate a secolului XIII și începutul secolului XV, dar înainte de 1430.

Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Szabó Tibor Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Valentin Sălăgeanu
Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Szabó Tibor Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Szabó Tibor Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Szabó Tibor
Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: WR Trei cule - Tricule, Svinita , Foto: Szabó Tibor

Share Trei cule - Tricule, Svinita (DN57 Orsova-Moravita)

Facebook Twitter LinkedIn