Drencova este o localitate în județul Caraș-Severin, cu o populație de 4 locuitori.

Drencova

Cetatea Drencova

Google Static Map

Coordonate GPS:
44.63535 N, 21.97545 E

Cetatea Dranko din satul de odinioară Drencova a fost situată în pe malul Dunării. Probabil că a fost construită în jurul anului 1419. Între anii 1429-35 a fost proprietatea ordinului cavalerilor germani, iar din 1457 a familiei Iancu de Hunedoara. Fiind o cetate de graniță a fost atacat de mai multe ori, chiar și ruinat de turci. Data atacului nimicitor nu se cunoaște. Documentele vechi fac referiri la dimensiunile vechii: 20-25 m lungime, 15 m înălțime, iar grosimea pereților a atins 1.5 m. După construirea hidrocentralei Porțile de Fier, ruinele au fost înconjurate de apele Dunării și de atunci sunt spălate necontenit, fiind condamnate la pierire.

În prezent se vede la 25-30 m în Dunăre ceea ce a mai rămas din cetate. Segmentul de zid are cca.15 m lungime, este dreptunghiular și are niște găuri. Restul zidurilor se odihnește în adâncuri.

Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor
Cetatea Drencova, Drencova , Foto: WR Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor Cetatea Drencova, Drencova , Foto: WR Cetatea Drencova, Drencova , Foto: WR Cetatea Drencova, Drencova , Foto: Szabó Tibor Cetatea Drencova, Drencova , Foto: WR Cetatea Drencova, Drencova , Foto: WR

Share Cetatea Drencova, Drencova (DN57 Orsova-Moravita)

Facebook Twitter LinkedIn