Sovata este o localitate în județul Mureș, cu o populație de 9516 locuitori.

Sovata

Sovata, Lacul Verde și Lacul Roșu

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.60653 N, 25.08360 E

Munții de sare din Ardeal s-a format în urmă cu 20-22 milioane de ani în era Badenian Inferioară, când marea din bazinul Transilvaniei s-a separat de Tethys și s-a uscat. S-au depus sedimentele următoarelor ere geologice, apăsând stratul de sare care s-a deplasat spre margini și pe urmă în sus.

A ajuns printre rocile vulcanice, unde presiunea a fost mai scazută. Stâncile de sare au ajuns la suprafață în urmă cu 12 mii de ani, la sfârșitul pleistocenului.

Cele mai frumoase stânci, care pot atinge chiar și 15m se pot vedea spre lacul Paraschiva, lângă lacurile Roșu și Verde. Apa de ploaie le dizolvă, le schimbă, dar este un subiect permanent pentru toți fotografii, care ajung pe aceste meleaguri.

Muntele de sare, Sovata , Foto: Portik Antal Muntele de sare, Sovata , Foto: Teodor Goagă
Muntele de sare, Sovata , Foto: Portik Antal Muntele de sare, Sovata , Foto: Portik Antal Muntele de sare, Sovata , Foto: Cristian Laubach Muntele de sare, Sovata , Foto: Szitás Imre Muntele de sare, Sovata , Foto: Bogdan Apostoaia Muntele de sare, Sovata , Foto: Szitás Imre Muntele de sare, Sovata , Foto: Gheorghe Păștean Muntele de sare, Sovata , Foto: Portik Antal Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László
Muntele de sare, Sovata , Foto: Cristian Laubach Muntele de sare, Sovata , Foto: Bogdan Apostoaia Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László Muntele de sare, Sovata , Foto: Bogdan Apostoaia Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László Muntele de sare, Sovata , Foto: Gheorghe Păștean Muntele de sare, Sovata , Foto: Dorin Gherman Muntele de sare, Sovata , Foto: Kilyén József Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László
Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László Muntele de sare, Sovata , Foto: Biró László

Share Muntele de sare, Sovata (DN13a Balauseri-Miercurea Ciuc)

Facebook Twitter LinkedIn