Timișoara este reședința județului Timiș și are 319.279 de locuitori.

Timișoara
Obiective turistice, Timișoara

Timișoara, Sinagoga Cetate

Google Static Map

Coordonate GPS:
45.75648 N, 21.22603 E

Sinagoga din cartierul Cetate de rât mozaic a fost construită între 1863-65 la inițiativa rabinului Mauriciu Hirschfeld, a fost proiectată de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann, în stil eclectic, și maur. În perioada interbelică existau la Timișoara aproape 13.000 de evrei, în prezent sunt circa 700. Balcoanele și spatiul de la parter asigură o capacitate de 3.000 de locuri.

Edificiul a beneficiat de două inaugurări oficiale, la a doua din 1872, a participat și împăratului Franz Josef I. Fațada este placată cu cărămizi aparente și plăci ceramice. Clădirea are două turnuri și o cupolă. In interior, este o orgă Wegenstein instalată în 1866. Aici este înmormântat rabinului David Opelheim. Sinagoga în 1985, a fost închisă din cauza degradării și a scăderii populației evreiești. În următorii 20 de ani, edificiul a avut de suferit din cauza neglijenței și a vandalismului. În 2001 Filarmonica a încheiat un contract de comodat cu Comunitatea evreilor pentru 50 de ani.

În schimbul folosirii sinagogii drept sală de concerte, va suporta cheltuielile de renovare, a clădirii. Astfel lăcașul se va transforma într-un spațiu multifuncțional, cu sală de conferințe, de expoziții, etc.

Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov
Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov
Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Sergiu Stefanov Sinagoga Cetate, Timisoara, Foto: Ovidiu Nicorici

Share Sinagoga Cetate, Timisoara

Facebook Twitter LinkedIn