Turda este un oraş în judeţului Cluj şi are 43.472 de locuitori.

Imprejurimi

Turda, Muzeul de Istorie

Google Static Map

Coordonate GPS:
46.57200 N, 23.78450 E

Turda fiind o localitate cu o bogată istorie şi cu multe urme ale unei ere apuse, i-a îndemnat pe mulţi să se angajeze în colecţionarea "vechiturilor". Cea mai renumită colecţie era în proprietatea lui Téglás István, dar multe piese au fost adunate şi la Colegiul Regele Ferdinand (actualul Colegiu Naţional Mihai Viteazul). În toamna anului 1943 se înfiinţează o societate muzeală cu scopul de a aduna într-un muzeu toate colecţiile existente în Turda. Locul destinat pentru noua instituţie a fost Casa Princiară.

În 1945 ajunge la Turda cercetătorul Ion Iosif Russu, şi împreună cu Ion Ţigăra, directorul muzeului în 1951 deschid porţile muzeului. Colecţiile de la început au ajuns la peste 30.000 de piese, majoritatea fiind din perioada romană, descoperite la castrul legiunii V Macedonica dar şi din arealul vechii aşezări Potaissa. Ultimele exponate unelte şi vase aparţinând epocii bronzului au fost descoperite pe traseul autostrăzii Transilvania.

Colecţia epoca medievală şi modernă însumează 6010 exponate, din care peste 4000 monede, majoritatea din argint. Sunt expuse arme, accesorii militare, decoraţii, podoabe, vase ceramice, carte veche, obiecte specifice breslelor şi unelte folosite în exploatările miniere din zonă (aur, sare).

Aici este expusă şi pictura (3/4m), realizată în 1898, de pictorul Krisch Aladár, despre proclamarea libertăţii cultelor religioase în Transilvania, eveniment petrecut la Dieta de la Turda în anul 1568, în Biserica Romano-Catolică. Muzeul de Istorie Turda adăposteşte şi o colecţie de etnografie.

Program de vizitare:

Marţi-Duminică 10.00 - 17.00

Contact

Tel: 0040-264-311-826

Răspundem în:

română, engleză, itliană

Turda, Palatul Princiar, Casa Sării, Foto: WR Turda, Palatul Princiar, Casa Sării, Foto: Horaţiu Groza Turda, Palatul Princiar, Casa Sării, Foto: Horaţiu Groza Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie, Foto: Muzeul de Istorie