Sighișoara este un oraș în județul Mureș și are 25.605 de locuitori.

Sighișoara

Sighișoara, Turnul cu ceas

Google Static Map

Coordonate GPS:
46,21928 N, 24,79329 E

Turnul cu ceas, cel mai mare turn al Sighișoarei, cu cei 64 m ai săi datează din secolul XIV. Zidurile sale groase de 2,3 m au oferit siguranța necesară depozitelor de muniții, arhivei și trezoreriei orașului. Intrarea în cetate prin Turnul cu ceas era bine fortificată și aparată de trei porți.

La etajul trei se văd consolele, care ies din perete cu cca 3 m, intărind impresia de forțăreață a turnului. Etajul cinci al turnului este retras în interior cu 1,40 m, și este înconjurat de un balcon deschis. Deasupra galeriei se văd patru turnulețe care au simbolizat că orașul avea drept de judecată. Acoperișul înalt de 34 m, acoperit cu țiglă smălțuită se continuă cu două cupole, un mic glob de aur, și un stâlp meteorologic, în vârful căruia se află un cocoș, ce se rotește în bătaia vântului. Dacă îl văd cu fața spre apus, sighișorenii știu că va ploua.

Mecanismul de ceas, realizat inițial din lemn, după marele incendiu din 1676 a fost înlocuit cu unul metalic. În 1677 a fost renovat turnul, și au apărut și grupurile de statuete din lemn. Figurinele de 0,80 m, spre orașul de jos reprezintă simboluri ale zilelor săptămânii, iar spre cetate, pacea, justiția și dreptatea.

În dreapta, un toboșar bate sferturile de oră, zeița dreptății apare cu balanța în mână, iar zeița justiției, legată la ochi și cu sabia ridicată. Două figurine vestesc ziua și noaptea.

Până în anul 1556, la primul etaj a funcționat primăria orașului. Din 1899 turnul adăpostește Muzeul de Istorie.

Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Michael Bodea Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Daniela Stelia Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Hetei Gábor Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Daniel Stoica Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Silvia Rusu Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Hetei Gábor Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: WR Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cristian Laubach Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cristian Laubach Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Marius Andreiana Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cătălin Nenciu Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Hetei Gábor Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Ovidiu Nicorici Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Daniel Stoica Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cătălin Nenciu Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cătălin Nenciu Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Hetei Gábor Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Primăria Sighișoara Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Liviu Șerbănescu Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Cristian Laubach Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Mezei Elemér Turnul cu ceas, Sighișoara, Foto: Liviu Șerbănescu

Cazare än Sighișoara

Cazare pe o razã de 12km de Sighișoara

Share Turnul cu ceas, Sighișoara

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr