Jósikafalva település Kolozs megyében található, 517 lakosa van.

Jósikafalva
Környék

Jósikafalvi víztározó (Bélesi tó)

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46,65835 E, 23,02021 K

A helyi anyagok felhasználásával 1978-ben épült völgyzáró gát a Melegszamos vizét tartja vissza, 225 millió köbméter víz tárolására képes.

A gát magassága 92 m, szélessége 400 m, a tó hossza 17,3 km a vízfelület 826 hektárnyi. Alatta nyugszik a hajdani Béles település. Annak idején, a 60-as években az ott lakó családokat felköltöztették a dombra. Az egyedüli lábon maradt épület a templom volt. Nyáron, amikor a víz szintje alacsony még ma is látszanak falai.

Mesélik, hogy 2001-ben, amikor egy búvárcsoport lenn járt, lencsevégre kapta a a víz alatti oltárt, és látták, hogy odalenn nem változott semmi. Minden olyan, mint annak idején, amikor megkezdték a völgy elárasztását. Ma egy sétahajó egészen közel visz a templom tornyához.

A tónak két nyúlványa van, egyik 7, a másik 2 km. A környék lakóinak kedvenc kiráduló helye, de igen sokakat vonz máshonnan is e csodaszép táj.

Határon túli búvárok kedvenc merülőhelye, a horgászok versenyekre vagy csak pecázni járnak ide, a túra szerelmesei pedig itt mennek a Bihar-Vlegyásza hegyek felé.

Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó Jósikafalvi víztározó

Szálláslehetőségek a környéken:

Kalotaszentkirály 23 km

A szálláshelyek összehasonlító táblázata

itt

Share Jósikafalvi víztározó (Bélesi tó) (E60/DN1 Nagyvárad-Kolozsvár).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr