Gyalu település Kolozs megyében található, 6464 lakosa van.

Gyalu
Környék

Gyalui víztározó

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46,74505 E, 23,37023 K

A Gyalui víztározó, mint neve is mutatja, Gyalu település közelében található. Ebbe a tóba folyik be a Meleg Szamos vize, miután áthalad a gát alatt lévő vizierőműn. A turbinákat elhagyva kibetonozott mederben folyik kb. 300 métert és beömlik ebbe a tóba, amely a völgy elzárásával jött létre. A 23 m magas gát 1971-ben épült. Annak idején még nem létezett a Meleg Szamos tározó így a Tárnica vize egyből ide érkezett.

A gát szélessége 285 méter és 4,2 millió köbméter víz megtartására képes. Ide ömlik a Meleg Samos mellékvize a Hideg Szamos is. Tava 68 hektár, és Kolozsvár vízellátását bíztosítja. A feljebb lévő tavak szennyezése sok gondot jelent a gyalui vízműnél, ahol iható vizet kell előállítsanak. Így már érthető hogy miért kérik egyre többen, hogy tiltsanak be mindenféle aktivitást azokon a tavakon, amelynek vizét a lakosság vízellátásában használják.

Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó Gilău víztározó

Szálláslehetőségek a környéken:

13 km

17 km

17 km

Share Gilău víztározó (E60/DN1 Nagyvárad-Kolozsvár).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr