Menyháza település Arad megyében található, 636 lakosa van.

Menyháza

Menyháza

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46,45692 E, 22,24959 K

Menyháza az azonos nevű folyó partján terül el, a Codu-Moma hegység lábánál, 290 m t.sz.f. magasságban. Hivatalos iratokban először 1597-ben jelenik meg. Az üdülő 1886 május 13.-án alakult meg, a bécsi császári belügyminisztérium 1891-ben léptette elő fürdőhellyé. Amikor a fürdőhely Wenckheim gróf tulajdonát képezte építették ki a keskeny vasutat a Sebes-Menyháza vonalon, épületek nőttek ki a földből, és 1895-re Ményháza, már évi 2000 látogatóval büszkélkedhetett. A bikarbónát-, magnézium-, kálcium- és nátrium-tartalmú mezotermális források (24-32C) a reomás, idegrendszeri, nőgyógyászati, anyagcsere- és táplálkozási problémákkal küszködő embereknek ajánlott. Szállodák, villák, cukrászdák, éttermek, diszkók, bárok strand és még egy csónakázható tó is várja a látogatókat. Így mindeki kedve szerint kikapcsolódhat e csodálatos környezetben... és akkor még nem szóltunk a látnivalókról: 1 óra járásra van a Denevér-barlang (Pestera Liliecilor), a Medvék-gödre 10 percre (Grota ursilor), a Vaskohó (Cuptorul de fier)10 percre, a Tejeskő-forrás (Izvorul Piatra cu Lapte) 20 percre, a Márvány-bánya (Cariera de marmura) 45 percre.

Menyházán van eltemetve a nagy természetjáró, több barlang felfedezője és több Bihari túra út megetremtője: Czárán Gyula.

A Jumelt telepen látható egy XIX. századi vasolvasztó er. 10 méter magas, gránitkőből építették és tűzálló téglával bélelték ki. Még ma is láthatóak rajta a tűzrakásra és az olvadt vas kifolyására kialakított lyukak.

A Polgármesteri hivatal előtt látható a Kőtörő emlékműve, amely a márvány-bányában dolgozóknak állít emléket. A helyi bányában ugyanis fekete és vörös márványt bányásznak. A vörös márvány csiszolható, így oszlopok, járólapok, lépcsők korlátok, vagy egyenes vonalú emléklapok készíthetőek belőle.

Menyháza, Menyháza Menyháza, Menyháza Menyháza, Menyháza Menyháza, Menyháza Menyháza, Menyháza Menyháza, Menyháza

Szállás, Menyháza

Szállás, Menyháza
12km-es kórzetében

Share Menyháza, Menyháza (DN79a Gyulavarsánd-Halmágycsúcs).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr