Iaz este o localitate în județul Sălaj, cu o populație de 712 locuitori.

Iaz
Imprejurimi

Rezervația Mlaștina Iaz

Google Static Map

Coordonate GPS:
47,11056 N, 22,66061 E

Mlaștina Iaz este o rezervație naturală floristică, faunistică, paleontologică și peisagistică, cu suprafață de zece hectare și o adâncime a mlaștinii de 5,1 metri. Mlaștina formată prin alunecări de teren de acum 8-10.000 de ani, dispune de un strat de depuneri de polen, purtători de informații. Este o adevărată comoară pentru cercetătorii care studiază evoluția pădurilor în ultimii 10.000 de ani. Pe suprafața mlaștinii a fost identificat mușchiul de turbă, planta carnivoră Roua cerului și un număr mare de gândaci, printre care și o noutate pentru fauna țării noastre.

În jurul mlaștinii se dezvoltă arbori seculari cu aspect de parc dendrologic. Apa, de culoare maronie-negricioasă, călduță cu proprietăți terapeutice, a fost apreciată înainte de 1989. Aici au funcționat Băile Iaz recomandate celor cu afecțiuni reumatice și cu boli ai sistemului nervos periferic. Acum micro-stațiunea de odinioară este în paragină, în câțva ani va fi înghițită de mlaștină. Curajoșii se pot apropia de luciul misterios al apei negricioase, unde vor avea parte de peisaje inedite.

Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: Tőrös Víg Csaba Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: Tőrös Víg Csaba Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR Rezervația Mlaștina, Iaz , Foto: WR

Această pagină a fost realizată în cadrul unui proiect editorial online

apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național

Cazare pe o razã de 12km de Iaz

Share Rezervația Mlaștina, Iaz (DN1h Răstoci-Aleșd)

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr